Eénmansboot

Ben je iemand die graag het roer in eigen handen neemt, dan is zeilen met een 1-mansboot de geknipte sport voor jou. Jij en je boot gaan samen de wind en het water tegemoet. 
Aangezien je alleen zit, beslis je zelf welke richting je uitgaat. Wil je de kneepjes van het zeilen onder de knie krijgen en ben je ouder dan 14 jaar of groter dan 1m60, of weeg je meer dan 50 kg, dan kan je leren zeilen in een éénmansboot.

Wil je leren zeilen in een zwaardboot, dan kan je best lessen volgen in één van onze aangesloten clubs. Klik hier voor een overzicht van de clubs.

De optimist is de populairste en meest frequente zwaardboot voor de jeugd die je aantreft wanneer je leert zeilen. De boot en het zeil zijn niet zo groot en er is plaats voor 1 persoon (1-mansboot). Kortom, het ideale vaartuig om jou iets bij te leren over het zeilen en je tot een volwaardige scheepsmaat op te leiden. 
Je moet wel tussen de 8-14 jaar oud zijn.
Ben je groter dan 1m60 en weeg je meer dan 50 kg, dan kan je beter terecht in een grotere 1-mansboot of met 2 in de meermansboot.

Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijke klassen en bijhorden website:

 

  1. Optimist: http://www.optimist.be/
  2. Laser: https://www.lasergroupbelgium.net/
  3. Spirou: http://spirouclass.be/
  4. Europe:  http://www.europeclass.be
  5. Finn: https://www.finn-sailing.be/
  6. OK: http://www.ok-belgium.be/

 

Q-Cup

Alle manches (incl. finale) worden gevaren in polyethyleen boten met een recreatief tuig zonder zeillatten. Vaandel of touwtje bovenaan de mast wordt toegelaten.

Indien dit logistiek mogelijk is, zeilt iedereen met identiek materiaal. Uit ervaring is gebleken dat het zeilen met identiek materiaal niet altijd realiseerbaar is, daarom willen we rekenen op de goodwill van de ouders en deelnemers. Indien bepaalde zaken over het materiaal niet duidelijk zijn op voorhand of op de dag zelf, wordt er overleg gepleegd met de federatieverantwoordelijke.
Ben je lid van de organiserende club, reserveer dan een bootje bij de club. Heeft de club geen of onvoldoende polyethyleen boten, reserveer dan ook je bootje bij WWSV.
Ben je geen lid van de organiserende club, reserveer dan een optimist bij WWSV van de mobiele zeilschool, via onderstaand formulier.
Draaiboek 2018
Het draaiboek komt opnieuw online na evaluatie en mits aanpassingen voor 2018.

Klik op de afffiche om deze te downloaden
 

WWSV Cup 2018

Wind en Watersport Vlaanderen - WWSV - wil met een aantal projecten in samenwerking met haar clubs het wedstrijdzeilen promoten bij haar leden.
Eén van deze initiatieven is de WWSV - CUP: een klassement voor competitieve zeilers, waarbij gevaren wordt in Optimist, Europe, Laser, Spirou en Finn. Het klassement loopt vanaf 2016 in een aantal clubs van de zeilfederatie en wordt afgesloten met een finaleprijsuitreiking. De organisatie is in handen van WWSV in samenwerking met de organiserende clubs.

Klik hier voor de voorlopige tussenstand

Data 2018
Optimist klasse
CUP 1: 4 maart RBSC Heusden
CUP 2: 7-8 april Optispring Port-Zélande
CUP 3: 5 mei WOS Spuikom
CUP 4: 30 juni-4 juli Nieuwpoortweek
CUP 5: 26 augustus WOS Oostende 
CUP 6: 11 november Hombeek FINALE
Europe klasse
CUP 1: 25 februari RYCB Galgenweel
CUP 2: 30 juni - 4 juli Nieuwpoortweek
CUP 3: 21-22 juli VW Vremdijk Braakman
CUP 4: 16 september VVW Inside FINALE
Laser klasse
CUP 1:  18-20 mei RNSYC Oostende (OBK)
CUP 2: 3 juni VVW Galgenweel
CUP 3: 7 oktober Nuclea Mol
CUP 4: 11 november Hombeek FINALE
Spirou klasse
CUP 1: 2 april NWV Berlare
CUP 2: 6 mei WVD Mechelen
CUP 3: 24 juni BZYC Brugge
CUP 4: 7 oktober Harelbeke
CUP 5: 11 november Hombeek FINALE
Finn klasse

CUP 1: 4 maart Harelbeke
CUP 2: 31 maart - 2 april Troyes
CUP 3: 5-6 mei Platte Taille
CUP 4: 3 juni WV Vremdijk Braakman
CUP 5: 30 juni - 1 juli Nieuwpoort
CUP 6: 18-19 augustus Benelux Kampioenschap 
CUP 7: 8-9 september RNSYC Oostende (OBK)
CUP 8: 6-7 oktober Boerenkool Loosdrecht
CUP 9: 18 november Speculoos race FINALE

Wie kan deelnemen?
 Iedere zeiler in één van de volgende klassen: Optimist, Laser, Europe,Spirou of Finn
 De zeiler moet in het bezit zijn van een geldige Vlaamse of Waalse zeillicentie
 De zeiler beschikt over een eigen boot met geldig zeilnummer en meetbrief
 Er is geen leeftijdsbeperking

Wat is de WWSV-Cup?
De WWSV-CUP is een klassement van een reeks van wedstrijddagen georganiseerd op de watervlakken van de deelnemende WWSV clubs (ook watervlakken in het buitenland worden toegelaten, zolang de organisatie in handen is van een wwsv-club)
Elke zeiler kan 1 of meerdere wedstrijden uit de WWSV-Cup deelnemen. Het klassement wordt samengesteld op basis van de resultaten van de geldige wedstrijden, afgeleverd door de wedstrijdcomités.
Kalender: 1 januari tot 31 december 2018

De Sailing Instructions van de organiserende clubs worden gevolgd.

Het klassement
Punten: De punten worden berekend volgens ISAF RRS 2013-2016 Appendix A4, "Low Point System" op basis van de stand in de einduitslag van de wedstrijd. Enkel leden van clubs aangesloten bij WWSV of FFYB worden in rekening gebracht en komen in aanmerking voor het klassement. De punten van de uitslag zelf tellen niet. Bijv. 1 ste plaats=1punt, 2de plaats=2 punten, enz. wel enkel rekening houden met de Belgische zeilers.

WWSV Cup: Door de eindstand van alle geldige wedstrijden op te tellen.
De zeiler met de laagste score op het einde van het seizoen is de winnaar van de "WWSV Cup".

Er worden drie klassementen opgesteld, waarvoor op de laatste wedstrijd prijzen voorzien zijn.

1. Het individueel klassement van de WWSV-Cup
Optimist: van de 7 aangeboden wedstrijden, dienen er minimum 5 meegevaren te worden om aan het eindklassement te kunnen deelnemen. Indien er door een deelnemer aan meer dan 5 wedstrijden wordt deelgenomen, tellen zijn/haar 5 beste resultaten mee(incl. de finalemanche).
Laser: van de 5 aangeboden wedstrijden, dienen er minimum 3 meegevaren te worden om aan het eindklassement te kunnen deelnemen. Indien er door een deelnemer aan meer dan 3 wedstrijden wordt deelgenomen, tellen zijn/haar 3 beste resultaten mee (incl de finalemanche)
Europe: van de 6 aangeboden wedstrijden, dienen er minimum 4 meegevaren te worden om aan het eindklassement te kunnen deelnemen. Indien er door een deelnemer aan meer dan 4 wedstrijden wordt deelgenomen, tellen zijn/haar 4 beste resultaten mee (incl de finalemanche)
Spirou: van de 6 aangeboden wedstrijden, dienen er minimum 4 meegevaren te worden om aan het eindklassement te kunnen deelnemen. Indien er door een deelnemer aan meer dan 4 wedstrijden wordt deelgenomen, tellen zijn/haar 4 beste resultaten mee (incl de finalemanche).
Finn: van de 9 aangeboden wedstrijden, dienen er minimum 7 meegevaren te worden om aan het eindklassement te kunnen deelnemen. Indien er door een deelnemer aan meer dan 7 wedstrijden wordt deelgenomen, tellen zijn/haar 7 beste resultaten mee (incl de finalemanche).

2. Het clubklassement van de WWSV-Cup
Van elke wedstrijd tellen de 3 beste resultaten van de zeilers van éénzelfde club mee. Het totaal aantal punten van een club is de som van de behaalde punten van de 3 beste prestaties van de club in elke manche. De club met het minst aantal punten behaalt de overwinning. 

3. Het klassement voor de "beste WWSV-Cup club"
De club met de meeste overwinningen over het volledige circuit wint deze eretitel en krijgt de wisselbeker! Indien er een gelijkstand is tussen 2 clubs, zal de laatste wedstrijd (finale) de doorslag geven.